dr Katarzyna Ługowska, edytorem gościnnym w czasopiśmie International Journal of Environmental Research and Public Health

Miło nam poinformować, ze nasza Pani dietetyk dr Katarzyna Ługowska została edytorem gościnnym wydania specjalnego działu "Children's Health" w czasopiśmie International Journal of Environmental Research and Public Health (140 pkt. MEiN, Impact Factor 4,614), zatytułowanego “Effect of Nutritional Behaviour on Children’s Health”.
Zapraszamy Państwa do zapoznania się ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi ww. wydania specjalnego oraz nadsyłania prac własnych (termin składania manuskryptów mija 1 kwietnia 2023 r.). 

LINK do strony - International Journal of Environmental Research and Public Health

Certyfikat dr Katarzyny Ługowskiej

Prelekcje i warsztaty żywieniowe dla członków Formacji Tańca Nowoczesnego LUZ Siedlce

13 lutego br., odbyły się prelekcje wraz z warsztatami żywieniowymi dla dzieci i młodzieży uczęszczających do Formacji Tańca Nowoczesnego LUZ!

Pani dr hab. Katarzyna Antosik, a także Pani mgr Katarzyna Kurowska, przedstawiły najważniejsze informacje dotyczące zasad prawidłowego żywienia młodych sportowców ! 

Młodzi sportowcy powinni stosować zalecenia żywieniowe dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej, uwzględniać odpowiednią podaż węglowodanów jako podstawowego substratu energetycznego oraz realizować strategie żywienia okołowysiłkowego, w tym stosowania właściwych przerw pomiędzy posiłkiem a treningiem, prawidłowego nawadniania i żywieniowego wspomagania odnowy powysiłkowej oraz rozsądnego stosowania suplementacji diety. Tylko dobrze odżywiony i dobrze nawodniony organizm będzie w stanie osiągać więcej!

Dzieci i młodzież oprócz krótkiego wykładu wzięły także udział w zajęciach praktycznych, przygotowując Talerz Zdrowego Żywienia, rozwiązując krzyżówki, a także oceniając skład produktów spożywczych. 

Każdy z uczestników otrzymał materiały edukacyjne, a także mały poczęstunek – ciasteczka owsiane z morelami i jabłkiem, przygotowane przez mgr Katarzynę Kurowską, mgr inż. Milenę Kobylińską oraz studentów II roku dietetyki, uczęszczających na praktyki w naszej Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa UPH (Aleksandra Sergejuk, Karolina Korzeniewska, Joanna Delekta, Bartosz Kozak). Serdecznie dziękujemy za pomoc w organizacji i przeprowadzeniu warsztatów!

dr hab. Katarzyna Antosik, prof. uczelni, edytorem gościnnym w czasopiśmie International Journal of Environmental Research and Public Health

Miło nam poinformować, iż Pani dr hab. Katarzyna Antosik, prof. uczelni została edytorem gościnnym wydania specjalnego, w czasopiśmie International Journal of Environmental Research and Public Health (140 pkt. MEiN, Impact Factor 4,614), zatytułowanego „Diet Quality and Obesity in Adults”.

Jednocześnie chcemy zaprosić Państwa do zapoznania się ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi ww. wydania specjalnego oraz nadsyłania prac własnych (termin składania manuskryptów mija 31 października 2023 r.).

Link do strony - International Journal of Environmental Research and Public Health

"Pier(w)si się BADAMY"! - wspólna akcja Grupy Lux Med i Dzień Dobry TVN!

Październik już od wielu lat uznawany jest na całym świecie za miesiąc świadomości raka piersi! W tym szczególnym okresie podejmowane są tematy związane z profilaktyką, diagnostyką oraz nowoczesnym leczeniem nowotworów piersi.

W ramach kampanii Pier(w)si się BADAMY, w sobotę - 29 października br., na antenie Dzień Dobry TVN, Panie dietetyk Milena Kobylińska oraz Katarzyna Kurowska, a także studentka Uniwersytetu Przyrodniczo - Humanistycznego w Siedlcach na kierunku dietetyka - Maja Księżopolska, mówiły o znaczeniu żywienia w profilaktyce nowotworów i podczas terapii onkologicznych.

II Piknik Kampanii #PomacajSie - Zrowie w Twoich Rękach!

Wydarzenie, które odbyło się 2 lipca 2022 r. w Warszawie, zostało objęte m.in. honorowym patronatem prof. dr hab. Mirosława Minkiny, Rektora Uniwersytetu Przyrodniczo - Humanistycznego w Siedlcach. Ja️ko Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa UPH czynnie wzięliśmy udział w tym evencie! Mgr inż. Milena Kobylińska, mgr Katarzyna Kurowska, dr Katarzyna Ługowska, mgr inż. Agnieszka Decyk, udzielały porad żywieniowych oraz wykonywały analizę składu ciała metodą BIA zainteresowanym osobom! Dodatkowo, mgr inż. Milena Kobylińska oraz mgr Katarzyna Kurowska wygłosiły wykład zatytułowany "Otyłość jako choroba cywilizacyjna XXI wieku. Jak jej unikać oraz jak ją leczyć?".

BEZPŁATNE KONSULTACJE DIETETYCZNE!

28 czerwca (środa) 2022 r., w godzinach 10:00 – 18:00, zapraszamy na bezpłatne konsultacje dietetyczne.

Liczba miejsca ograniczona – obowiązują wcześniejsze zapisy!

Zapisu dokonasz dzwoniąc pod nr telefonu (od poniedziałku do czwartku, w godzinach 9:00-15:00): 25-643-12-62.

Adres: Poradnia Dietetyczno Żywieniowa UPH, ul.Prusa 14, 08-110 Siedlce, pokój 5A

Plakat Poradni Dietetyczo-Żywieniowej

"Spotkanie dla uczniów siedleckich szkół podstawowych na temat zdrowego odżywiania"

Dnia 26 kwietnia 2022 roku na Wydziale Nauk Społecznych odbyło się spotkanie dla uczniów klas I-III z siedleckich szkół podstawowych, w celu promowania zasad zdrowego odżywiania. Organizatorami spotkania byli pracownicy Instytutu Pedagogiki pod kierunkiem dr hab. prof. uczelni Anny Klim-Klimaszewskiej – Dyrektor IP oraz Instytutu Nauk o Zdrowiu pod kierunkiem dr hab. inż. prof. uczelni Katarzyny Antosik - z-cy Dyrektora INoZ oraz kierownika Poradni Dietetyczno-Żywieniowej. Czynny udział w spotkaniu wzięli także udział studenci kierunku pedagogika i dietetyka.
Uczestników spotkania przywitały dr hab. prof. uczelni Anna Klim-Klimaszewska oraz Dziekan Wydziału Nauk Społecznych dr hab. prof. uczelni Malina Kaszuba. Tematem przewodnim wydarzenia było zdrowe i racjonalne odżywianie uczniów oraz zaangażowanie ich w problematykę poprzez czynny udział w działaniach prozdrowotnych. Program obejmował przedstawienie teatralne pt. „Na straganie” przygotowane przez studentów II roku kierunku pedagogika, pod kierunkiem dr Barbary Dobrowolskiej, pogadankę poprowadzoną przez dr hab. inż. prof. uczelni Katarzynę Antosik, wzbogaconą pokazem multimedialnym, dyskusją tematyczną, wymianą zdań oraz pytaniami kierowanymi do uczestników. Uczniowie mieli też możliwość wzięcia udziału w warsztatach po prelekcyjnych, w ramach których przy wsparciu mgr Katarzyny Ługowskiej z INoZ oraz studentów kierunku dietetyka (II rok) zespołowo komponowali piramidę zdrowego żywienia, planowali zdrową dietę oraz menu zdrowego i aktywnego człowieka, a na koniec otrzymali zdrowe przekąski. Spotkanie uwieńczył „Teleturniej wiedzy o zdrowym odżywianiu”, przygotowany i poprowadzony przez studentów III roku kierunku pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna pod kierunkiem dr Sabiny Wieruszewskiej-Duraj i dr Ewy Jówko. Uczniowie mieli szansę nie tylko współzawodniczenia ze sobą, ale również ugruntowania swojej wiedzy. Na ręce uczestników teleturnieju zostały wręczone nagrody dla szkół w postaci gier dydaktycznych.
Ze względu na bardzo duże zainteresowanie szkół udziałem w tego typu wydarzeniach, organizatorzy już dziś zapowiadają cykliczność spotkań o różnorodnej tematyce.

Jak zdrowo jeść i mądrze kupować ?
XXVII Międzynarodowych Dni z Doradztwem Rolniczym

11-12 września 2021 r. dr hab. inż. Katarzyna Antosik, prof. uczelni uczestniczyła w pracach Komisji w ramach konkursu HIT XXVII Międzynarodowych Dni z Doradztwem Rolniczym organizowanych pod hasłem „Smaki i barwy Mazowsza”.

Dni Siedlec XXVII Międzynarodowe Dni z Doradztwem Rolniczym

Celem Konkursu był wybór produktu żywnościowego (pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego), związanego z obszarem Mazowsza (pochodzenie, producent), przeznaczonego do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Komisja konkursowa dokonała oględzin zgłoszonych produktów na stoiskach wystawowych i oceniła je wg następujących kryteriów:

  • walory smakowe i estetyczne,
  • wartości zdrowotne,
  • receptura produktu, wytwarzanie lub pochodzenie związane z Mazowszem,
  • forma prezentacji.

Zwycięzcą konkursu został "Serek siedlecki" Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach

"Skład żywności kluczem do jej jakości"

7 czerwca, w IV Liceum Ogólnokształcącym im. Hetmana Stanisława Żółkiewskiego w Siedlcach, odbyła się konferencja podsumowująca projekt edukacyjny zatytułowany „Skład żywności kluczem do jej jakości”. Celem projektu było poszerzenie wiedzy na temat substancji chemicznych zawartych w żywności oraz ich wpływu na organizm człowieka.

W ramach tego wydarzenia, Pani dr hab. Katarzyna Antosik, prof. uczelni, przeprowadziła wykład pt. „Zdrowa żywność, czyli jaka? Czy czytanie etykiet to dobry sposób na zachowanie zdrowia?”, natomiast mgr Katarzyna Kurowska poprowadziła z uczniami zajęcia praktyczne, których celem była analiza informacji znalezionych na etykietach produktów spożywczych.

Jeszcze raz serdecznie gratulujemy Emilii Hulewskiej, uczennicy IV LO w Siedlcach, która pod opieką Pani dr Jolanty Wnorowskiej wzięła udział w/w projekcie, jednocześnie życząc dalszych sukcesów!

Dziękujemy za zaproszenie !

2 maja Międzynarodowy Dzień Grilla?

Jak grillować zdrowo? Zapytaliśmy o to dr hab. Katarzynę Antosik prof. UPH. Kierownika Poradni Dietetyczno – Żywieniowej.

Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?

I tak, i nie - wszystko zależy od tego, co grillujemy, w jaki sposób, jak często i przede wszystkim jakie ilości tak przygotowanych produktów, spożywamy. Zjedzenie grillowanego, chudego mięsa raz w miesiącu na pewno nam nie zaszkodzi, szczególnie jeżeli to mięso będzie opiekane nad żarem, a nie w ogniu. Niebezpieczne natomiast może być jedzenie grillowanych kiełbas kilka razy w tygodniu. W trakcie obróbki mięsa w wysokiej temperaturze, głównie podczas grillowania czy długotrwałego smażenia powstają szkodliwe związki chemiczne. Dlatego wszyscy miłośnicy grillowania powinni pamiętać o słowach Paracelsusa „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”.

W takim razie co zrobić, żeby jedzenie z grilla było zdrowe?

Wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje i pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim zadbajmy o czysty grill. Większość osób popełnia błąd, używając przypalonego, ociekającego tłuszczem grilla. Powinien być czyszczony po każdorazowym użyciu. Zdecydowanie nieprawidłowym sposobem grillowania jest trzymanie mięsa, ryb czy kiełbasy bezpośrednio w płomieniu, ponieważ kapiący z nich tłuszcz dostaje się na rozżarzone węgle powodując powstawanie dymu z dużą ilością substancji toksycznych. Aby zmniejszyć ich dostęp do produktu, trzeba stosować specjalne tacki (najlepiej ze stali szlachetnej lub żeliwne), naturalne, bezwonne i spalające się całkowicie podpałki lub drewno z drzew liściastych, rozpocząć grillowanie w chwili, gdy ogień nie będzie już widoczny, a pozostanie tylko żar oraz unikać zwęglenia i przypalenia skórki. Nie należy także w czasie grillowania polewać węgla płynną podpałką.

Jakie produkty są najodpowiedniejsze do grillowania?

Lepiej grillować niepeklowane mięso niż kiełbasę i inne przetwory, przy produkcji których stosuje się  azotany i azotyny jako substancje konserwujące. Dobrym rozwiązaniem jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa z przyprawami, takimi jak: tymianek, majeranek, rozmaryn, czosnek czy cebula. Zawarte w nich związki przeciwutleniające sprawiają, że jedzenie jest zdrowsze. Pamiętajmy też, żeby stosować przyprawy pojedynczo, a nie jako mieszanki ziołowe, które zawierają duże ilości soli i glutaminianu sodu. To samo dotyczy gotowych sosów do grilla – lepiej przygotować je samodzielnie, wykorzystując jogurt naturalny, świeże zioła i warzywa. Oprócz chudego, niepeklowanego mięsa zdecydowanie polecam na grilla warzywa (np. cukinia, bakłażan, burak, papryka, marchewka, batat, szparagi) oraz ryby (zawinięte w folię aluminiową), które zawierają pełnowartościowe białko, korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, magnez i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Może mięsno - warzywny szaszłyk to dobry kompromis? Jeżeli jednak nie zdecydujemy się na grillowane warzywa czy owoce, to warto je podać w postaci świeżych sałatek, zapewniając sobie tym samym odpowiednią porcję witamin.
Zdrowego grillowania życzymy!

2 kwietnia - Światowy Dzień Świadomości Autyzmu

światowy dzień świadomości autyzmu

Na całym świecie tego dnia budynki podśwetlane są na niebiesko.

My również zapaliłyśmy swoje niebieskie światło biorąc udział w Wirtualnym Niebieskim

Biegu - 100% dochodu wędruje na konto Fundacji Coś Dobrego.